Η πύλη ενημέρωσης στου Ζωγράφου
Ο πολίτης πλέον έχει το δικό του μέσο!

Χριστούγεννα στην παραμυθένια Πράγα

Είναι µια από τις λίγες ευρωπαϊκές πόλεις που έµειναν σχετικά άθικτες κατά τη διάρκεια των δύο παγκόσµιων πολέµων και γι’ αυτό το λόγο βλέπουµε πολλά παλαιά κτήρια µε όµορφες τοιχογραφίες. Εντυπωσιάζει, επίσης, η ποικιλία αλλά και η παλαιότητα της αρχιτεκτονικής της, από µπαρόκ και αναγεννησιακό στυλ µέχρι αρ νουβώ και κυβισµό. Το 1989, µε την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και τη «Βελούδινη Επανάσταση» στους δρόµους της Πράγας, κατέρρευσε το κοµµουνιστικό καθεστώς στην Τσεχοσλοβακία και το 1993 έγινε η πρωτεύουσα της νεοσύστατης Τσεχικής Δηµοκρατίας.

 

Βόλτα στη Γέφυρα του Καρόλου

Η παλαιότερη γέφυρα της Πράγας αντικατέστησε τη γέφυρα Judith που είχε καταστραφεί από πλημμύρες το 1342. Η άλλοτε «πέτρινη γέφυρα» ή «γέφυρα της Πράγας» μετονομάστηκε σε Γέφυρα του Καρόλου το 1870. Ξεκίνησε να χτίζεται το 1357 και ολοκληρώθηκε το 1402. Κατά μήκος της γέφυρας «παρελαύνουν» 30 αγάλματα αγίων, με πιο «διάσημο» αυτό του Αγίου Ιωάννη του Nepomuk. Αν το αγγίξετε, σας… εγγυάται την επόμενη επίσκεψή σας στην Πράγα.

 

 Στο επιβλητικό Κάστρο της Πράγας

Αφού διασχίσετε τη γέφυρα του Καρόλου, συνεχίστε τη βόλτα σας στο λόφο, όπου από τον 9ο αιώνα δεσπόζει το εντυπωσιακό Κάστρο της Πράγας. Το μνημειακό συγκρότημα εκτείνεται σε μήκος 570 μέτρων και αποτελείται από παλάτια, εκκλησίες, οχυρωματικά τείχη, παλιές κατοικίες κ.ά. Μέσα στο κάστρο θα συναντήσετε σχεδόν κάθε αρχιτεκτονικό ρυθμό που κυριάρχησε τα τελευταία 1.000 χρόνια, από γοτθικό μέχρι ρομανικό και μπαρόκ. Μία μέρα είναι πολύ λίγη για να καταφέρετε να δείτε όλα τα αξιοθέατα. Εδώ βρίσκεται το παλιό ανάκτορο, ο καθεδρικός ναός του Αγίου Βίτου, η Βασιλική του Αγίου Γεωργίου και το Χρυσό Σοκάκι. Διακριτικά χωμένο μέσα στα τείχη του κάστρου, το Χρυσό Σοκάκι αποτελούσε κάποτε την έδρα των αλχημιστών.

 

Ώρα για Αστρονομικό Ρολόι

Όποια εποχή του χρόνου κι αν επιλέξετε για το ταξίδι σας στην Πράγα, δε θα αποφύγετε τα πολυπληθή γκρουπ τουριστών, που περιμένουν υπομονετικά με τις φωτογραφικές μηχανές και τα κινητά στα χέρια να χτυπήσουν οι καμπάνες, για να απαθανατίσουν το περίφημο Αστρονομικό Ρολόι να «παίρνει ζωή» μπροστά στα μάτια τους.

Εγκαταστάθηκε στον Πύργο του Παλιού Δημαρχείου το 1410 και είναι το παλαιότερο αστρονομικό ρολόι τον κόσμο, που είναι ακόμη σε λειτουργία. Μια ματιά στο Αστρονομικό Ρολόι θα σας «πει» την ώρα, τη θέση της Σελήνης και του Ήλιου, την τρέχουσα ημερομηνία και ζωδιακό σύμβολο! Ανά μία ώρα (από τις 9 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ) λαμβάνει χώρα η Παρέλαση των 12 Αποστόλων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τέσσερα ακόμη κινούμενα αγαλματίδια, που αναπαριστούν το Θάνατο, τη Ματαιοδοξία, την Απληστία και τη Λαγνεία.

 

Παλαιό Δημαρχείο της Πράγας

Το Παλαιό Δημαρχείο της Πράγας ιδρύθηκε το 1338. Το παλαιότερο τμήμα του εντυπωσιακού αυτού συγκροτήματος αποτελείται από ένα γοτθικό πύργο με ένα παρεκκλήσι και το αστρονομικό ρολόι –γνωστό ως Orloj– στη νότια πλευρά του. Μπορείτε να ξεναγηθείτε στις αίθουσες του δημαρχείου, τον πύργο και τα υπόγεια τμήματα του δημαρχείου.

 

Ανακαλύψτε το νησάκι της Πράγας

Έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο όμορφα αστικά νησιά στον κόσμο. Ονομάζεται Κάμπα (Kampa) και βρίσκεται στην περιοχή Μάλα Στράνα, ανάμεσα στον ποταμό Μολδάβα και τον παραπόταμό του Čertovka. Οι φιλότεχνοι θα το λατρέψουν, καθώς εδώ θα βρουν εκτός από το Μουσείο Kampa με έργα σύγχρονης τέχνης, τον street art τοίχο του Λένον (αφιερωμένο στο διάσημο μέλος των Beatles), γιγαντιαία γλυπτά-βρέφη στο πάρκο του νησιού και άλλες καλλιτεχνικές παρεμβάσεις σε διάφορα σημεία.

Το κανάλι που περνά κάτω από τη γέφυρα του Καρόλου και μέσα από την περιοχή Κάμπα είναι γνωστό ως «ρεύμα του διαβόλου» (Devil’s Stream). Κι ενώ δε μπορείτε να περπατήσετε κατά μήκος του, μπορείτε να απολαύσετε μια μίνι, ρομαντική κρουαζιέρα με πλοιάριο και να θαυμάσετε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των παλιών σπιτιών που υπάρχουν εκεί. Ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα στο νησάκι είναι ένας μύλος του 15ου αιώνα.

Ανάλογα με τις μέρες που θα έχετε στην διάθεσή σας υπάρχουν πολλά πανέμορφα μέρη να επισκεφτείτε.

 

Ο Ταξιδιώτης

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.